Okulumuz Öğretmeni Taner Akkoyunlu'un Tasarladığı Eğitim Robotu

Okulumuz Öğretmeni Taner Akkoyunlu'un Tasarladığı Eğitim Robotu

Okulumuz Elektrik Elektronik Teknolojisi Alan öğretmeni Taner AKKOYUNLU'un tasarım ve programlamasını yaptığı robot ile ilgili bilgileri öğretmenimizin kaleminden okuyabilirsiniz.

12.04.2021 2410

2018 yılında Muğla Bilsem'de robotik kodlama derslerine girmeye başladım. Kullandığımız eğitim robotları kaliteli, pazar payı yüksek, öğrencilerin severek çalıştığı robotlardı, ancak kalabalık sınıflarda her öğrenciye bir robot düşmüyordu. Derslerde kendilerine ait robotları olsun isteyen öğrencilerimiz için bu dileklerini gerçekleştirmek çok kolay değildi çünkü bir miktar pahalıydı.

               Kendi robotumuzu yapalım düşüncesi tamda bu noktada çıktı. Öğrencilerimizle işbirliği içerisinde robotta olmasını istediğimiz tüm özellikleri belirledik. Fayda/maliyet analizlerini yaparak çok fonksiyonlu ve ekonomik bir robot tasarımı için kapsamı netleştirdik.

               Artık işe koyulma vaktiydi; çeşitli denemeler/hatalar sonucunda iki yıla yaklaşan süreçte

İki adet bağımsız motor ile robota yön ve hız kontrolü yaptırabileceğimiz,
 İki adet çizgi sensörü ile çizgi takip uygulamalarını,
 Ultrasonik mesafe sensörü ile engel algılama ve mesafe ölçümü uygulamalarını,
 Servo motor kontrolü uygulamalarını,    
 Buzzer ile ses uygulamalarını,
 8 adet led ile ışık uygulamalarını,
 Bluetooth modülü ile uzaktan kontrol uygulamalarını,
 LDR ışık ve PTC ısı  sensörleri ile analog veri okuma uygulamalarını gerçekleştirebileceğimiz,
 cep telefonu şarj adaptörü ile pilini şarj edebileceğimiz,

gövdesini 3D yazıcıda tasarladığımız robotumuz nihayet tamamlandı.

Kendi ürünümüzdü ve bu paha biçilemezdi, referans aldığımız robota göre daha çok özelliği vardı ayrıca maliyeti yarıdan daha azdı, hedefimize ulaşmıştık.

İşimiz henüz bitmedi; öğrencilerimiz, hem robot fonksiyonlarının çalışması ve pil performansını test ediyor hem de tüm bu özellikleri ve daha kapsamlı yetenekleri gerçekleştirecek örnek kodlar içeren kitabı hazırlıyorlar. Kitabın hazırlanmasında tüm sorumluluğu üstlenen Ege CAN,  İnnur Buket DURAK ve Çınar ŞEN ile aynı zamanda Teknofest Yarışmasına katılarak ülkemiz gençliğinin çalışmalarını yakından görebilmenin ümidini yaşıyoruz.  

Taner AKKOYUNLU

12-04-2021